31/03/2022

Fizika Problemləri Elmi-Tədqiqatİnstitutunda 31 Mart Azərbaycanlıların Soyqırımı gününə həsr edilmiş anım tədbiri keçirilib.

31.03.2022-ci il tarixində Fizika Problemləri Elmi-Tədqiqat İnstitutunda 31 mart-Azərbaycanlıların Soyqırımı Günü ilə əlaqədar tədbir keçirilmişdir. İlk öncə 31 Mart Soyqırımı qurbanlarının, Azərbaycanın müstəqilliyi və ərazi bütövlüyu uğrunda həlak olmuş şəhidlərin əziz xatirəsi bir dəqiqəlik sükutla yad olunub.

Fizika Problemləri Elmi-Tədqiqat İnstitutunun direktoru, Sədiyar Rəhimov tədbirdə çıxış edərək, xalqımızın tarixinə yazılmış ən qanlı hadisələrdən biri kimi erməni millətçiləri tərəfindən azərbaycanlılara qarşı törədilmiş 1918-ci ilin soyqırımı haqqında ətraflı məlumat verib. Qeyd edib ki, 1918-ci ilin mart soyqırımları öz amansızlığına və miqyasına görə təkcə Azərbaycan tarixində deyil, bəşər tarixində də insanlıq əleyhinə törədilmiş dəhşətli cinayətlərdən və qanlı faciələrdən biridir. Tarixi şərait nəticəsində əllərinə düşən fürsətdən istifadə edən ermənilər uşaq, qoca, qadın demədən minlərlə insanı qılıncdan, süngüdən keçirdilər, diri-diri yandırdılar. Milli memarlıq incilərini, məktəbləri, xəstəxanaları, məscid və digər abidələri dağıtdılar.

1. Qeyd edib ki, Azərbaycan dövlət müstəqilliyini bərpa etdikdən sonra xalqımızın tarixi keçmişinin obyektiv mənzərəsini ortaya qoymaq imkanı yarandı. İndi uzun illər gizli saxlanılan, üzərinə qadağa qoyulmuş həqiqətlər bir-bir açılır. Ulu öndər Heydər Əliyevin “Azərbaycanlıların soyqırımı haqqında” 1998-ci il 26 mart tarixli Fərmanı ilə soyqırımı aktlarına siyasi-hüquqi qiymət verilməsi bu sahədə aparılan tədqiqatlara, həqiqətin üzə çıxarılması istiqamətində səylərin artırılmasına təkan verdi. Azərbaycan xalqına qarşı törədilmiş bütün soyqırımı faciələrini qeyd etmək məqsədilə 31 mart Azərbaycanlıların Soyqırımı Günü elan edildi.

Daha sonra İnstitutun direktor müavini- Namiq Dərvişov və əməkdaşları- Rauf Cəfərov, Gülnara Haqverdiyeva, Gülşən Ağayeva, Vidadi Bagiyev 31 mart hadisələri haqqında məlumatlar vermişdir.

Sonda bildirilib ki, 31 mart soyqırımı təkcə azərbaycanlılara qarşı deyil, ümumilikdə bəşəriyyətə, insanlığa qarşı törədilmiş vandalizm aktıdır. Soyqırımı qurbanlarının xatirəsi daim əziz tutulacaq və heç vaxt unudulmayacaq.